Öfke Kontrol Problemi

ÖFKE KONTROL PROBLEMİ

            Öfke, engellenme, tehdide maruz kalma, saldırıya uğrama, kısıtlanma, yoksun bırakılma gibi durumlarda hissedilen, genellikle sebebiyet veren nesne, durum veya kişiye yönelik, saldırgan davranışlarla sonuçlanabilen, oldukça yoğun olumsuz duygu şeklinde tanımlanmaktadır.

            Öfke kontrol problemi, kişinin öfkeli hissettiği anda, bu öfkeyi kontrol altında tutamayarak, kendisine veya çevresindeki canlı ve cansız varlıklara şiddet içerikli söylemler ve davranışlar sergileme durumudur.

            Aslında öfke, canlının yaşamını sürdürebilmesi için önemli bir duygudur. Öfke, kişinin tamamen edilgen, kontrol edilebilir, bir benliği ve kendilik değeri olmadan, dış müdahalelerle hayatını sürdürmesini engeller. Kişiyi karar almaya, davranışlarını ve ilişkilerini düzenlemeye teşvik eder. Ancak bu düzenlemenin, sağlıklı olması önemlidir. Öfkeyi ifade etmek, kişiyi özgürleştirir. Rahatlamasına, kaygısının azalmasına, olumsuz duygulardan arınmasına sebep olur. Ama bu ifadeyi, toplum tarafından kabul edilebilir şekilde yapmak önemlidir. Eğer bu duygu, toplumsal kurallara aykırı şekillerde dışa vurulursa, kişi için çok daha büyük problemlere neden olabilir.

            Kişinin insan ilişkilerini olumsuz etkileyebilen bu problem, adli sorunlar yaşanmasına da neden olabilmektedir.

Öfke kontrol problemi Belirtileri

            Öfkenin duygusal, bilişsel ve davranışsal belirtilerini gözlemlemek mümkündür. Duygusal belirtileri; Kaygı, huzursuzluk, öfke, kızgınlık şeklinde kendini gösterirken, Bilişsel Belirtileri, Çaresizlik, kontrolü kaybetme düşüncesi şeklinde gerçekleşir, davranışsal belirtileri, nefes alışverişinde hızlanma, kalp atışının hızlanması, yüksek sesle konuşulması, çevresindeki canlı ve cansız varlıklara yönelik şiddet içerikli davranışlar sergileme şeklinde kendini göstermektedir.

            Öfkenin fiziksel bir tepki olarak boşaltılması, yani kişinin öfkesini, çevresine vurarak atması, öfkeyi azaltmaz, aksine öfkenin ve fiziksel şiddet eyleminin artmasına neden olur. Bu da öfke duyulan durumun çözülmesine ve kişinin rahatlamasına değil, bireyin yeni problemlerle baş etmek zorunda kalmasına sebep olur.

Öfke Kontrol Probleminin Nedenleri

  1. Bireyin kişilik özellikleri,
  2. Şiddetin yoğun yaşandığı ortamlarda uzun süre bulunmak,
  3. Şiddetin iletişim yöntemi olarak öğrenilmesi,
  4. Dürtü kontrol problemleri,
  5. Zorlayıcı ebeveyn tutumlarına maruz kalmak,
  6. Çocukluk ya da ergenlik döneminde yaşanan taciz veya travmalar
  7. Biyolojik nedenler (Epileptik karakter gibi)

Öfke Kontrol Probleminin Sonuçları

  1. İlişkisel Sonuçlar; Kişinin bireysel ve sosyal ilişkilerini bozar, kişiler ile iletişiminde çatışmaya neden olur, olumlu özelliklerinin üstünü örter, yanlış tanınmasına neden olabilir vb.
  2. Biyolojik Sonuçlar; Kalp Hastalığı, Diyabet, Depresyon vb. psikolojik problemler, strese bağlı hastalıkların tetiklenmesi gibi durumlara neden olabilmektedir.

Öfke kontrol problemi Tedavisi

            Öfke Kontrol Probleminin sağaltımı için kullanılan psikoterapi yöntemlerinin temel amacı, kişinin öfkesinin, patlama düzeyine gelmeden, toplumun kabul edebileceği şekilde boşaltılmasını, ifade edilmesini sağlamaktır. Bu amaç doğrultusunda çeşitli Bilişsel Davranışçı Teknikler, Şema Terapi ve/veya EMDR terapisi kullanılmaktadır.

En çok okunanlar

...

Uzman Psikolog desteği için iletişime geçin

BENİ ORAYA GÖTÜR