ANKSİYETE
Anksiyete, kelime anlamı olarak "kaygı" demektir. Ancak yaşantısal olarak kişinin anksiyete yaşıyor olması, kaygı, korku ve sıkıntı durumlarını hissediyor anlamına gelmektedir. Tedirginlik hali olarak nitelendirilebilmektedir.
Aslında anksiyete, günlük yaşam içerisinde, tüm insanların zaman zaman hissettiği bir durumdur. Ancak bu durum, kişinin günlük aktivitelerini yapmasını etkilediğinde ve yaşamını olumsuz etkilemeye başladığında, sorun olarak kabul edilir.
Anksiyete Sorunu Olan Bireyin Sık Karşılaştıkları Durumlar
- Arkadaş ve aile ilişkilerinin, anksiyeteye bağlı olarak problemlerin yaşanması,
- Anksiyetenin kişinin aklını yoğun olarak meşgul etmesi ve bu nedenle, başka günlük aktivitelere yoğunlaşılamaması
- Kişinin korku ve kaygıları kontrol edememesi
Anksiyetik Bozukluk Çeşitleri
- Panik Bozukluk ve Agora Fobi; Panik bozukluk, panik atak olarak da bilinen, kaygıya bağlı olarak kalp atışının hızlanması, göz bebeklerinin büyümesi, nefes alış-verişinde hızlanma, terleme gibi fiziksel, deliriyorum, ölüyorum, kalp krizi geçiriyorum gibi bilişsel, kaygı, korku, panik gibi duygusal belirtilerle kendini gösteren bir tür kaygı bozukluğudur. Agora Fobi ise, açık alan korkusu şeklinde tanımlanmaktadır.
- Yaygın Anksiyete Bozukluğu; Bilinen bir nedeni olmaksızın, genellenmiş anksiyeteyi içeren bir kaygı bozukluğu türüdür.
- Obsesif Kompulsif Bozukluk; Kişinin saplantılı düşüncelerle, kendisini belirli davranışları yapmaya zorlaması olarak tanımlanabilir. Toplumda yaygın olarak, takıntı, saplantı olarak bilinir. Temizlik takıntısı, en yaygın olarak bilinenidir.
- Posttravmatik (Travma Sonrası) Stres Bozukluğu; Travmatik bir deneyimin ardından, travmayı hatırlatan uyaranlardan kaçınma, travmatik olayın rüyalarda veya anlık flashbacklerde yeniden yaşantılanması, ani reaksiyonlar gösterme, irkilme gibi belirtilerle kendisini gösteren kaygı bozukluğudur.
- Özgül Fobiler; Bir ya da bir kaç nesne veya duruma yönelik geliştirilen korku tipidir.
Nedenleri
Genetik nedenler, kişinin geçmiş öğrenmeleri, kişilik özellikleri, bastırılmış istek ve arzular şeklinde birçok farklı neden, anksiyeteye sebep olabilmektedir.
Tedavisi
İlaç tedavisi ve psikoterapi teknikleri, anksiyetik bozuklukların tedavisinde kullanılmaktadır.
Anksiyete terapisinde kullanılan psikoterapi teknikleri, olumsuz duyguların tespit edilerek bunlarla çalışmayı, bilişsel yeniden yapılandırmayı ve bir takım davranışsal müdahaleleri içermektedir.